
Çocuğu Yemek Yemekten Kaçan Anneler İçin…
Bazı çocukların iştah seviyesi yaşıtlarından veya ebeveynlerinin beklentilerinden daha düşük olabilir. Annesi için hiç bir çocuk tam anlamıyla doymuyor gibi olsa da bazı küçük arkadaşlarımız gerçekten daha az besleniyor olabilirler. Belki ebeveynlerinden biraz daha ilgi bekliyordur. Belki de gerçekten menüde sevdiği yemek hiç çıkmıyordur. Olamaz mı? Olabilir. Peki o küçük arkadaşlarımızı kendi kaderlerine mi bırakacağız? İstedikleri zaman yesinler mi diyeceğiz? Tabi ki hayır. Bu yazımızda çocukları az yemek yemeyi tercih eden annelerimize, babalarımıza biraz da olsa yardımcı olmak istedik. Elbette bu yazıyı yazarken gelişimi normal, tıbbi olarak herhangi bir sorunu olmayan ve sürekli doktor kontrolünde olan çocuklara yönelik yeme alışkanlıklarını göz önünde bulundurduk. Yazdıklarımız sadece birer öneridir. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için mutlaka uzman görüşlerinden faydalanılması oldukça önemlidir.

Anne ve babalar çocuklarının bütün yemekleri büyük bir iştahla yemesini, bütün besinlerden maksimum seviyede faydalanması gerektiğini düşünürler. İştahı az olan, yemek seçen çocuklara doğru beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için neler yapmamız gerekir?
Bir çok uzman çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanabilmesi için; 3 faktörün bir arada olmasını gerektiğini savunuyor: Doğru zamanda, Doğru besinle, Doğru yaklaşımla.
- Çocukların yorgun, uykulu veya aç olmadıkları zaman iştahları olmadığı için yemek saatlerinin buna göre düzenlenmesi gerekiyor.
- Yemekten önce abur-cubur , meyve, fazla sıvı alınmasının engellenmesi gerekiyor.
- Yemek yediği ortamda televizyon, tablet gibi dikkat dağılmasına sebebiyet verebilecek olan donanımların ortamdan mutlaka arındırılmış olması gerekiyor.
- Özellikle bir buçuk yaşından büyük çocukların aile fertleri ile birlikte yemek masasına oturarak, kendi çatalı, kaşığı, tabağı ve bardağı ile yemeğini yemesi de oldukça önemli.
- Yemeklerle ilgili onlara anlayabileceği basit hikayeler anlatabilirsiniz. Bu onların merak ve öğrenme duygularını harekete geçirerek yemekten keyif almalarını sağlayabilir. Tabi bunu yaparken hikayelerinizi anlatırken çocuğunuzun dikkatini dağıtarak yemeği çocuğunuzun ağzına tıkmamaya özen gösterin.
- Eğer menüde fazla yemek çeşidi varsa seçim yapma şansı verebilirsiniz.
- Çocuğunuzun yemekten keyif alırken, kendisini özel hissetmesini sağlamak isterseniz, üzerinde sevdiği hayvanların, çizgi film karakterinin yer aldığı tabakları seçebilirsiniz. Bundan çok keyif alacaktır. Aynı zamanda hayal gücünün gelişmesine de katkı sağlamış olacaksınız.
Hayvan figürleri ve çizgi film karakterleri yemek saatlerini daha keyifli hale getirebilir.

- Hazırladığınız masada çocuğunuz sevdiği renklere yer açmalısınız. Renkler de hayal güçlerinin gelişmesi için oldukça önemli.
Renkler çocukların hayal gücü için çok önemli.

- Sıvı alımı beslenme için oldukça önemli, yemek esnasında başta su olmak üzere taze sıkılmış meyve sularını menüye ekleyebilirsiniz. Kendi kendilerine içeceklerini içebilmeleri için, saplı kupalar kullanabilirsiniz.
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi burada yazdıklarımız sadece herhangi bir sağlık sorunu olmayan fakat yemek yeme saatlerini ebeveynleri adına işkence haline getiren küçük arkadaşlarımızın yemek yeme saatlerini eğlenceli ve keyifli hale getirmek üzere bir araya getirildi.
Çocuklarımıza özel olarak hazırladığımız serilerimize www.keramikashop.com internet satış adresimizden ve https://www.keramika.com.tr/magazalar/ mağazalardan ulaşabilirisiniz.
Çocuklarınızla birlikte, yemek saatlerinizin daha eğlenceli ve keyifli hale gediği günler dileriz.