Image Alt

Keramika

Türk Mutfağına Özgü Geleneksel Bir Lezzet : Karnıyarık

Bugün, Türk Mutfağının kendine özgü yemeklerinin başında gelen geleneksel bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyoruz : Karnıyarık. Ana malzemesi patlıcana, domates, biber ve kıymanın eşlik ettiği bu yemek doyurucu özelliklerinin yanı sıra göz zevkine de hitap ettiği için iftar menüleri için özellikle tercih edilebilir. Karnıyarık, ana malzemesi patlıcan olan bir diğer geleneksel Türk yemeği “İmam Bayıldı” ile genellikle karıştırılır. Fakat iki yemeği birbirinden ayıran en önemli özellik “İmam Bayıldı”nın içerisinde kıyma olmamasıdır. Karnıyarık tarifimizin sunumu için; Keramika Siera 33 cm Kare Kayıklarımızı kullandık.
Diğer ürün seçeneklerimizi görmek için online satış sitemizi ya da 3D Sanal Mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. http://keramika.com.tr/Sanaltur/sanal_magaza/

Gelelim Karnı Yarık tarifimize…

Malzemeler :

  • 4 Adet Patlıcan
  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 1 Adet Domates
  • 2 Adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağı
  • 4 diş sarmısak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Sosu için;
  • 1 Su bardağından biraz fazla su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı zeytinyağı

Tarifi:

  • Patlıcanları güzelce yıkayıp, üzerine çatalla delikler açıyoruz.
  • Deldiğimiz patlıcanları tuzlu suda biraz bekletip acılarının çıkmasını sağlayalım.
  • Daha sonra daha hafif bir yemek olması için önceden 180-200 derece aralığında ısıttığımız fırında tamamen yumuşayana kadar közleyelim.
  • Patlıcanlarımız közlenirken iç malzemesini hazırlayabiliriz.
  • Kıymamızı çok az zeytinyağı ilave ettiğimiz tavamıza alıp, hafifçe kavuralım.
  • Yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ilave edip bir kaç dakika daha kavuralım.
  • Daha sonra yine yemeklik doğradığımız domateslerimizi ilave edip domatesler eriyene kadar pişirelim. ( Domateslerimizin bir kısmını daha sonra süslemek için ayırabilirsiniz.)
  • Salçamızı da ilave edelim.
  • Salçamızın kokusu çıkınca çok az su ilave edip, biraz çektirelim.
  • Baharat ve tuzunu ilave edip ocağı kapatalım.
  • Közlenmiş patlıcanlarımızı fırından alıp, dikkatli bir şekilde çizgili olarak soyalım.
  • Patlıcanlarımızı fırın tepsimize alalım.
  • Bir kaşık yardımıyla karın kısımlarından çok zedelemeden açalım.
  • Bu esnada patlıcanlara biraz tuz ve tereyağı ilave edebilirsiniz.
  • Daha önce hazırladığımız kıymalı harcımızla patlıcanlarımızın içlerini dolduralım.
  • Biberlerimizi sap kısımlarını ayıklayarak 4’e bölelim.
  • Her patlıcanın üzerine bir parça biber, bir parça domates ve bir diş sarımsak koyalım.
  • Derin bir kapta sos malzemelerini karıştıralım. Patlıcanların üzerine dökelim.
  • Önceden 180-200 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık 20-30 dakika kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun…

Püf Noktası : Yemeğinizin daha hafif olmasını isterseniz, patlıcanlarınızı yağda kızartmak yerine fırında közleyebilirsiniz.